Olijfolie en gezondheid

Is olijfolie gezond? Dat is een veel gehoorde vraag. Er bestaan verschillende wetenschappelijke, semi-wetenschappelijke en legendes over het effect van olijfolie op de gezondheid. Wij proberen in dit artikel zoveel mogelijk de wetenschappelijke weg te bewandelen. Maar ook op dit gebied spreken enkele onderzoeken elkaar tegen. De besproken olijfolie is in dit artikel altijd extra virgen olijfolie. Omdat dit pure olijfolie is.

Olijfolie en cholesterol

Het mediterraan dieet staat tegenwoordig hoog aangeschreven binnen de medische wereld. Ontdekt is dat het nuttigen van ingrediënten uit de mediterrane keuken, zoals olijfolie, olijven, verse groenten, fruit en noten een remmend effect hebben bij de oxidatie van cholesterol.

Het cholesterolgehalte van uw bloed verandert dus onder andere door wat u eet. Als er veel verzadigd vet in uw voeding zit, gaat het gehalte omhoog. 

Men onderscheid goed cholesterol (HDL-cholesterol) en slecht cholesterol (LDL-cholesterol). Nu mag het HDL-cholesterolgehalte in ons bloed hoog zijn en is goed voor de vaten. Dit in tegenstelling tot een hoog LDL-cholesterolgehalte. Dit laatste kan ervoor zorgen dat de bloedvaten verstopt raken en zorgt voor meer kans op hart- en vaatziekten.

We kunnen dus het cholesterolgehalte in ons bloed verlangen door het tot ons nemen van weinig verzadigde vetten.

De vetzuren in olijfolie werken cholesterolverlagend.  Extra virgen olijfolie wordt geprezen vanwege haar hoge oliezuurgehalte. Oliezuur bevordert namelijk de aanmaak van het goede cholesterol (HDL), en zorgt ervoor dat wat de door het slechte cholesterol (LDL) – is afgezet in de bloedvaten- naar de lever wordt afgevoerd waarna deze door het lichaam wordt afgebroken.

Samenvattend waarom extra virgen olijfolie gezond is?

voordelen olijfolie gezondheid

Verbetert de levensverwachting (jaren te leven) en de kwaliteit van het leven door de natuurlijke bijdrage van voedingsstoffen.

Het beschermend tegen hart- en vaatziekten door afname van de hoeveelheid triglycerine in het bloed . Een teveel aan triglycerine, in combinatie met een slecht cholesterol, kan leiden tot verstopping van de bloedvaten.

Verlaagt het LDL (slechte) cholesterolgehalte en verhoogt het HDL (goede) cholesterolgehalte.

Kan de ontwikkeling van borstkanker vertragen, aldus een recent wetenschappelijk onderzoek.

Het is een hele belangrijke bron van vitamine E en antioxidanten. Bij verschillende soorten kanker is het positieve effect van vitamine E duidelijk aangetoond.

Helpt het bloedsuikergehalte te reguleren (glucose).

Verbetert de werking van de maag (vermindert bijvoorbeeld maagzuur), lever en alvleesklier en darmen.

Helpt bij het verbeteren van de stofwisseling. Voorkomt verstopping bij  het genuttigd op de nuchtere maag.

Stimuleert mineralisatie en absorptie van calcium. Belangrijk tijdens de groeiperiode (botvorming) en bij het ouder worden (afname botdichtheid).

De aanwezige polifenolen en vitamine E vertragen de veroudering van de celwand.

Biologische olijfolie bevat de minste toxines.

Een gezond lichaam is ook belangrijk voor een mooi lichaam. Maar olijfolie kan ook op andere manieren bijdragen aan jouw schoonheid, lees daarvoor het artikel; Olijfolie een bron van schoonheid.