olijfolie proeven

Tips voor het proeven van extra vergine olijfolie

Het uitkiezen van een goede extra vergine olijfolie is eigenlijk heel eenvoudig. Koop enkele flessen olijfolie uit verschillende regio’s en van verschillende soorten olijven. Start met proeven en kies gewoon degene die u het lekkerste smaakt!

Tips

Als u olijfolie wilt proeven en wil leren waarderen zoals alleen de experts dat kunnen zijn hier enkele tips over het proeven van olijfolie.

3 categorieën

Wat u allereerst moet weten is dat er drie categorieën extra vergine olijfolie zijn:

Mild

De lichte boterachtige zoete smaak van de oliën past goed bij (koude) vleesgerechten, zoals carpaccio. Ook heel geschikt bij geroosterde vis , gekookte of gestoomde groeten, soep en in uiteraard in pastasaus.
Deze variant smaakt ook lekker bij kaas.

Fruitig

Deze olijfolien hebben een iets sterker maar vooral fruitiger aroma dat heel goed combineert bij gebraden vlees, pasta, risotto en in milde sauzen. Is ook heel goed bruikbaar voor bruschetta, knoflooksaus en bij milde kaas.

Kruidig (en toch fruitig)

De krachtige en scherpere smaakt van deze oliën is ideaal voor het begeleiden van ambachtelijke, traditionele Italiaanse gerechten zoals panzanella, ambachtelijk Toscaans brood en tomatensalade, Ribollita, Toscaanse groentesoep, pasta fagioli of pasta met bonen.

Aanschaf Extra vergine olijfolie

Koop eerst een aantal (drie a vier) flessen goede extra vergine olijfolie uit verschillende gebieden. Voor vergelijking koopt u ook een olijfolie bij uw supermarkt. Dan weet u gelijk na het proeven of de olie u de extra prijs waard is.

Het echte proeven

Deze drie typen olijfolie van elkaar te onderscheiden is geen eenvoudige opgave. Het vergt echt enige training om uw smaakpapillen en uw overige zintuigen de verschillende typen te onderscheiden. Net zoals bij andere proeverijen, zoals het proeven van goede wijn zou het proeven van olijfolie in een gecontroleerde omgeving moeten plaatsvinden. Het is natuurlijk veel leuker en vooral gezelliger om de proeverij uit te voeren met familie en vrienden, de professionals proeven olijfolie het beste alleen zonder afleiding. (dit maakt het wel wat saaier).

De 8 verschillende stappen

Er zijn 8 verschillende stappen (of eigenlijk meer stapjes) voor een proefsessie.

 1. Proef olijfolie minimaal een uur na uw laatste maaltijd (maar niet wanneer u trek heeft, dit ‘bederft’ en beïnvloed uw zintuigen). De beste tijd om de olijfolie te proeven is laat in de ochtend, wanneer onze zintuigen op hun best zijn. Vermijd roken of koffie drinken voor de proeverij. Vermijd ook de aanwezigheid van sterke geuren of parfums.
 2. Giet niet meer dan 15ml in een glas en dek deze af met een bordje of een stuk papier, totdat u klaar bent om de olie te proeven. U kunt het beste donkerblauwe glazen met een glazen deksel gebruiken. Door de kleur van het glas ziet u de kleur van de olie niet. Zodat deze de perceptie van de proever niet beïnvloedt. De deksel voorkomt dat de geur vervliegt.
 3. Houdt u, 1 a 2 minuten de kop in uw handen om de olijfolie een beetje op te warmen en de geur van de olie los te laten. Olijfolie kunt u het beste proeven bij een temperatuur van 28º. De ideale temperatuur om de sensaties die het biedt te maximaliseren.
 4. Roer met zachte, cirkelvormige bewegingen de olie in het glas om de vluchtige verbindingen vrij te maken.
 5. Adem uit, haal het bordje van de olie af en adem de geur van de olie in. De geur van de olie geeft u een eerste indicatie van de olijfolie. Vervolgens dekt u de olie weer af, wacht even en herhaalt u deze stap.
 6. U maakt u onderlip vochtig met een beetje olie en u proeft het met uw tong.
 7. Neem een klein slokje olie. Rolt u de olie rond in uw mond en probeert u de categorie van de olie te herkennen: Mild, Fruitig of Pittig-fruitig. Dit is natuurlijk best lastig, maar u kunt dit het makkelijkste aan de zijkant van uw tong proeven. Dan bepaalt u de structuur en de smaak aan de hand van een aantal termen. (Die termen noemen we hieronder). Deze termen zijn niet absoluut, maar geven u een indicatie van de smaak en helpen een ‘etiket’ op de olijfolie te plakken.
 8. U proeft elke olie tweemaal. Tussen het proeven door eet u een stukje fruit (appel) of een stuk brood om de smaak te neutraliseren. Hiervoor kunt u ook mineraalwater gebruiken (wij geven de voorkeur aan koolzuurhoudend water).
  En dan het belangrijkste: Beslis voor uzelf of u de olie lekker vindt of…niet!

Termen voor het proeven van de olie

Je kunt immers op alles een etiketje plakken en vanzelfsprekend ook op het proeven van olijfolie. We hebben een drietal categorieën waarin we verschillende zaken kunnen onderscheiden. Schrijf het op als u de olijfolie geproefd hebt.

 • Kleur: Groen, geel, bruin, transparant, glanzend
 • Structuur: Fluweel, dik, kleverig, lopend
 • Smaak: Grasrijk, fruitig, ranzig, peperig, bitter, aardeachtig, nootachtig, scherp.