virgen extra olijfolie

Virgen Extra Olijfolie

Pure olijfolie is de Virgen Extra (op z’n Spaans), Extra Vergine (de Italiaanse benaming) of Extra Vierge (de Franse benaming). Wat is het en waarom is het de beste olijfolie? In dit artikel geven wij antwoord op de vragen.

In de eerste plaats is Virgen Extra olijfolie bekend als olie uit de vrucht van de olijfboom van de eerste persing. En is uitsluitend gewonnen door middel van mechanische processen of andere fysische procedés. Tijdens de productie mag geen verandering van de olie optreden door thermische omstandigheden en het mag geen andere behandeling hebben ondergaan dan wassen, decantatie, centrifuge en filtratie. Omdat er geen verandering mag optreden door thermische omstandigheden, noemt men deze olie ook koudgeperste olijfolie

Olijfolie kwaliteitsstandaarden

Er zijn verschillende standaarden in de wereld om de kwaliteit van olijfolie te bepalen. De leidende industrie standaard is bepaald door de in Madrid gevestigde International Olive Council. Volgens de normen van de Internationale Olijfolieraad valt olijfolie, afhankelijk van de kenmerken, in drie basiskwaliteitscategorieën op te delen:

  1. Virgen Extra olijfolie: Het is de pure olijfolie met een uitstekende smaak en geur en een zuurtegraad <0,8%. Het wordt verkregen uit de olijfboom alleen door mechanische of andere fysieke middelen onder omstandigheden, waaronder thermische omstandigheden, die niet leiden tot veranderingen in de olie. Het is een echt «natuurlijk sap» dat al zijn heilzame componenten en kwaliteiten bevat.
  2. Virgen olijfolie: Het is een natuurlijke olijfolie van redelijk goede smaak en geur en zuurgraad <2%.
  3. Gewone olijfolie: Het heeft een redelijk goede smaak en geur, lichtgeel / groene kleur en zuurgraad <3.3%

Virgen Extra Olijfolie heeft verder een uitgebreid palet van smaken en aroma’s. De International Olive Oil Council heeft een aantal uitdrukkingen vastgelegd die de verschillende olijfolies beschrijven.

Voor aroma’s gebruikt ment een scala van “fruitig”. Dat kan variëren van appel, lychee, meloen, tomaat, peer of olijven aroma. De aroma omschrijving “frisgroen” kan nuance krijgen door varianten eucalyptus, gras, bladeren, hooi, kruiden en munt.

Van fruitig tot kruidig, van zacht tot scherp. Soms kan men een vleugje van een vrucht (appel, citroen) of noot (amandel b.v.) onderscheiden, of proeft men gras of blaadjes.

Europese classificatie

De commerciële normen van de oliën wordt ook geregeld op Europees niveau met behulp van de analysemethoden Reg. CEE 2568/91. Ook deze normen en analysemethoden bestaan niet alleen uit fysieke kenmerken, zoals de zuurgraad. Maar ook uit organoleptische (zintuigelijke) kenmerken, zoals smaak en geur. De combinatie van methoden is  gericht op het bepalen van de kwaliteit van de olie en zijn echtheid.

Prijs voor virgen extra olijfolie kan enorm variëren

Twee factoren beïnvloeden de prijs. Waar de olijven zijn verbouwd en hoe ze zijn geoogst. Olijfboomgaarden langs de zee kunnen tot 20 keer zo veel vruchten produceren dan in het binnenland. Maar het is juist in deze extremere heuvelachtige binnenlanden waar van de bomen de grootste prestatie wordt gevraagd. Virgen extra olijfolie afkomstig van bomen uit heuvelachtig gebied geven organoleptisch (geur en smaak) de hoogste scores! Het nadeel van heuvelachtige gebieden is dat de productiekosten hoger liggen, omdat het oogsten en cultiveren moeilijker is. Dus ook bij virgen extra olijfolie geldt in veel gevallen het principe: duurdere producten zijn meestal van betere kwaliteit.

Let naast de prijs ook op de regio, merk en de olijfsoort. Zodat u kunt inschatten welke kwaliteit u mag verwachten.