Frankrijk

olijfolie frankrijkFrankrijk is wereldberoemd vanwege de kwaliteit van zijn keuken en natuurlijk is er de wijn! Maar als het gaat om olijfolie, ziet men Frankrijk vaak over het hoofd. Waarschijnlijk is de reden hiervoor dat Frankrijk een kleine producent van extra vierge olijfolie is. Slechts 5.000 ton per jaar. Maar het grootste deel is van superieure kwaliteit en kan gemakkelijk concurreren met het beste aanbod uit Italië en Spanje. Franse telers begrijpen dat groter niet noodzakelijkerwijs beter is!

Het grootste deel van de olijfolie komt van kleine bedrijven uit gebieden met strikte wettelijke controles op kwaliteit, variëteit en opbrengst.

Fransen hebben de traditie om op het etiket duidelijk te zijn over wat voor type olie de consument kan verwachten. Zij geven bijvoorbeeld het type oogst aan”Récolte précoce” (vroege oogst) of “Récolte tardive” (late oogst). Ook het soort fruitigheid van de oliën is vaak aangeven. De “fruité vert” (groene fruitigheid), de “fruité mûr” (rijpe fruitigheid) en de “fruité noir” (zwarte fruitigheid). Bij fruité noir oogst men de olijven laat in het seizoen waarna ze enkele dagen doelbewust en onder controle vergisten voordat ze geperst worden. Dit alles om een unieke smaak te krijgen.

Franse Olijfolie Regio’s

De zuidelijke regio’s van Frankrijk vormen het hart van de olijfolieproductie . De Languedoc-Roussillon in Zuidwest-Frankrijk heeft het ideale klimaat voor de olijfboom. Milde winters en lange droge zomers zodat de olijven goed kunnen rijpen. De olijvenoogst vindt hier redelijk vroeg plaats, september / oktober. Maar dit is ook afhankelijk van de gewenste rijpheid van de olijven.

De grootse en bekendste streek is de Provence. Olijfbomen zijn hier al eeuwenlang onderdeel van het agrarische erfgoed. Het warme klimaat en kalkrijke bodems bieden de olijfboom de juiste omstandigheden. De olijfoogst is in november.

Een laatste Franse regio die wij willen belichten is Corsica. De Corsicaanse olijfolieproductie heeft de laatste jaren een renaissance doorgemaakt en behoort nu weer tot de beste van Frankrijk. De olijfoogst onderscheidt zich omdat men de olijven alleen plukt als ze zwart en volledig rijp zijn.

Olijfvariëteiten

Frankrijk heeft meer dan honderd soorten olijven. Aglandeau, Salonenque, Bouteillan, Lucques en Negrette zijn de meest voorkomende soorten. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke smaak en stijl.

De Aglandau geeft een zachte en subtiele olie. Daarentegen staan de Salonenque en Grossane ​​bekend om hun intense bouquet van vers gemaaid gras, stuifmeel en artisjokken.

AOP regio’s

Eenzelfde olijfsoort uit verschillende gebieden, groeiend in verschillende bodems, blootgesteld aan verschillende hoeveelheden zon, regen en drainage geeft verschillende smaken. Door gebruik te maken van een oorsprongsbenaming, in het frans AOP (appellation d’origine protégée) garandeert men de regio waar de olijven zijn geteeld en de olie is geproduceerd. Daarnaast mag men alleen specifieke olijfsoorten uit die regio gebruiken. Ook moeten bij het telen, oogsten en persen traditionele methoden zijn gebruikt. Dus Franse olijfolie met een AOP, ook wel aangeduid met AOC, op het etiket garandeert kwaliteit en een authentieke smaak. Onderstaand een overzicht van de AOP regio’s en de bijbehorende olijfsoorten.

  1. Aix-en-Provence AOP – Aglandau, Cayanne and Salonenque olijven.
  2. Corse AOP – Oliu di Corsica, Sabine, Ghjermana, Capannace, Avia Nera en Zinzala.
  3. Haute-Provence AOP – Aglandau, Bouteillan, Picholine en Tanche.
  4. Vallée des Baux-de-Provence AOP –  Salonenque, Aglandau, Grossane, Verdale des Bouches-du-Rhône en Béruguette.
  5. Nîmes AOP  – Picholine, Négrette en Noirette.
  6. Nice AOP  – Cailleter.
  7. Nyons AOP  –  Salonenque, Grossane, Béruguette, Verdale en Picholine.
  8. Provence AOP  –  Aglandau, Bouteillan, Cayon en Salonenque.

frankrijk olijfolie aop regio

Toont alle 3 resultaten