Corfu

corfu olijfboomgaardCorfu is een onderdeel van een archipel van 7 eilanden, die Kefalonia en Zakynthos omvat, voor de westkust van Griekenland, in de Ionische Zee. Het Ionische eiland Corfu is een waar olijfboomparadijs. Het kleine eiland alleen is verantwoordelijk voor ongeveer drie procent van de olijfolieproductie in de wereld.

Corfu Olijfbomen

Wanneer u over de spectaculaire slingerende wegen van het heuvelachtige eiland rijdt, zijn de olijfboomgaarden altijd onderdeel van uw gezichtsveld. Men schat dat er ongeveer vier miljoen bomen zijn. Dit geeft de statistiek dat elke van de 100.000 inwoners ongeveer 40 olijfbomen bezt. Zowat elk gezin heeft zijn eigen bomen en maakt zijn eigen olijfolie.

De olijfbomen werden voornamelijk geplant in de 16e eeuw, toen de Venetianen het eiland bestuurden. De overheersende olijfvariëteit is de Lianolia. Hoewel de vruchten vrij klein zijn, zijn de bomen van dit ras groot en hoog. Het zijn bomen met een lange stam en kan een hoogte van 25 meter bereiken.

De Olijven

De olijf is cilindrisch-conisch van vorm, met een kleine puntje. Het gewicht varieert van 1,2 – 2,8 gram. De olieconcentratie in de olijven schommelt tussen de 18% tot 20%. De rijping van de olijven begint in november en loopt tot januari.
De olijf heeft een glanzende groene kleur die zwart wordt als hij rijp is.

Olijfolie uit Corfu

Het is niet altijd makkelijk om een goede frisse olijfolie te vinden. Dit komt door de olijfsoort Lianolia. De olijven zijn zeer moeilijk te oogsten door de hoogte van de bomen. De boeren wachten daarom meestal tot de olijven zelf op de grond vallen. Ze vallen op netten die onder de bomen liggen. Waar ze vaak ook nog een aantal dagen blijven liggen  voordat ze naar de fabriek worden gebracht.

Producenten die op kwaliteit letten, oogsten olijven direct van de boom en persen ze binnen 24 uur na de oogst. Gelukkig kan men dit soort producenten ook vinden in Corfu. Voornamelijk de biologische olijfolieproducenten produceren conform de methoden van kwaliteitsfabrikanten. Deze boeren oogsten tussen mid-oktober en  december.

Hoewel ook de vroeg geoogste olie nog steeds vrij mild is – de variëteit Lianolia lijkt qua uiterlijk en smaak op de Spaanse Arbequina, kun je niettemin frisse noten proeven. Over het algemeen is het ras Lianolia geschikt voor mensen die opzoek zijn naar een milde, nootachtige olie die niet te groen en bitter is.

Enkele bekende olijfoliemerken uit Corfu zijn The Governor, Dr. Kavvadia en Neoloea.

Enig resultaat