Kreta

kreta griekenland
Kreta is het grootse eiland van Griekenland. De enorme olijfbomen op kreta vormen een levend bewijs van de millennia-oude olijfcultuur. De geschiedenis van de olijventeelt gaat op zijn minst terug tot de Minoïanen. Zij verzamelden, produceerden en exporteerden om het koninkrijk te verrijken. Dankzij zijn gulheid, werd de olijfboom vereerd als een heilig geschenk van de goden. Olijven werden voornamelijk als voedesel gebruikt. Maar daarnaast ook voor de productie van parfums en medicijnen.
olijfbomen kreta

Levende Monumenten van Kreta

Kreta staat bekend om zijn eeuwen oude olijfbomen. Sommige bomen hebben een geschatte leeftijd van ongeveer 3000 jaar. Deze schatting vindt plaats door middel van de omvang van een boom te nemen. Een de omvang van een boom met een dergelijk leeftijd kan 10 meter zijn. Een de van de meest beroemde olijfbomen staat in Ano Vouves. De boom heeft een omtrek van 12,5 meter.

Olijfolie uit Kreta

Zoals in de oudheid, is olijfolie nog steeds erg belangrijk voor Kreta. Een groot deel wordt geëxporteerd. Maar ook de binnenlandse consumptie is belangrijk, een Griek eet gemiddeld 15 kilo olijfolie per jaar.

De meeste olijfolie wordt gemaakt van de Koroneiki olijfsoort. Andere olijfsoorten zijn de Chondrolia (Throumbolia) en Tsounati (Mouratolia).

De Chondrolia is zowel geschikt voor olijfolie als voor tafelolijven. De boom bereikt een hoogte van 5-10 meter. De vrucht van Chondrolia verliest tijdens het rijpinsproces een ​​deel van zijn vocht en oleuropein (een stof die verantwoordelijk is voor de bittere smaak van olijven). Deze ssort heeft meer aandacht nodig qua irrigatie en voedingstioffen. Variatie is veeleisend voor vocht en voedingsstoffen. Tijdens droge perioden wordt de lijf niet fruitig.

De Tsounati olijf is zeer goed bestand tegen koude en warmte. Deze soort komt vooral voor aan de westkant van het eiland. Aan de westkant variëren de weersomstandigheden namelijk meer.

Enig resultaat