Italië
Als je “olijfolie” zegt dan zeg je eigenlijk “De Italianse keuken”, olijfolie wordt bijna voor alles gebruikt. Iedere streek heeft wel zijn eigen merk of zijn eigen variant. Men schat dat er meer dan 500 verschillende soorten olijven groeien in Italië. 400 Hiervan staan er geregistreerd bij het Schedario Oleicolo Italiano (CSOI).
Italië is een zeer gerenommeerde leverancier van extra vierge olijfolie. In Toscane en Umbrië worden met name grasgroene karaktervolle, vaak uitgesproken smakende olie gemaakt. Sommige hebben een peperige of kruidige nasmaak die geweldig kan zijn. Verder geldt voor olijfolie uit deze gebieden wat voor wel meer producten hiervandaan geldt: je betaalt voor de naam! In Ligurie, in het noorden van het land, worden meer zachte , frisse oliën gemaakt. Minder bitter dan die uit de Toscane, en vaak minder duur.
De meeste olie uit Italië wordt echter geproduceerd in Zuid Italië. Maar liefst 80% van de productie komt uit met name Puglia, maar ook uit de andere 5 gebieden Calabrië, Sicilië Campania en Sardinië.
Olijfolie uit Italië per regio
Regio | Soort Olijven | Smaak en kleur olie |
Toepassing en suggesties |
Toscane |
Frantoio, leccino, moraiolo, olivastra, pendelino |
Vele verschillende karakters, van licht kruidig rustiek tot intens. Van grasgroen tot licht geel. |
Groente, lamsvlees, gegrilde vis en pasta |
Umbrië |
Frantoio, leccino, moraiolo, agogia, raggiola |
Fruitig, met een beetje peper. Aroma´s van artisjokken of groene tomaten. Groenig van kleur |
Groente, lamsvlees, gegrilde vis en pasta |
Lazio |
Frantoio |
Intens en verfijnd. |
Vis en pasta´s |
Ligurië |
Taggiasca, opalino |
Zacht en delicaat |
Salades |
Puglia |
Coratina, provenzale, ogliarala |
Fruitig, “olijvig” met soms iets van amandel |
Groenten, pasta´s en pizza´s |
Calabrië |
Carolea, nocellara |
Fruitig tot sterk als laurier, met een sterk aroma van planten. |
gegrilde vis, pizza’s |
Sicilië |
Biancolilla, moresca, cerasuola, tonda iblea |
Sterke intense smaak van olies van de kust. Binnenlandse olie is fruitiger |
gegrilde vis, pizza’s en gemengde salades |
Sardinië |
Bianca, tonda |
Redelijk bitter, veel verschillende planten aroma´s |
Fruits de mer |
Toont alle 9 resultaten