Calabrië

calabriëCalabrië (Latijn: Bruttium of Brutium), omvat de enkel en teen van Italië. De Calabrese keuken is pittig en warm en bestaat uit pasta, olijfolie, vlees, vis en fruit – allemaal uit de regio. Calabrië is na Puglia de grootste producent van extra vergine olijfolie in Italië.

Wist u dat Zuid-Italië bijna 88% van de totale olijfolieproductie in Italië produceert? En dat Puglia en Calabrië daar 70% van produceren?

Er is 185 914 hectare olijfboomgaard in Calabrië en de productie van olijfolie in de 2016/17 campagne bedroeg 23.560 ton. 113 907 olijfboeren en 829 werkende oliemolens zorgen voor de productie. Dit zijn de getallen die getuigen van de grote waarde van de olijfolie voor Calabrië.

Historie

De olijventeelt in Calabrië kan worden gedateerd tot ten minste de 16e eeuw voor christus. De eerste tekenen van cultivatie zijn achtergelaten door de Etrusken, Feniciërs en Grieken. In het bijzonder in de Magna Graecia kolonies van Locri, Sybaris, Croton, Squillace en Reggio Calabria. De teelt van olijven en de productie van olijfolie was de basis van hun rijkdom. De olijf werd zelfs religieuze krachten toegekend. Dit getuigt van de symbolische betekenis die het in deze landen had en nog steeds heeft.

Daarna komen de Byzantijnen en later de Romeinen die in het zuiden het ‘land van de olie’ hebben gemaakt. De olijfteelt bloeit weer op na 1300 (n.Chr.) en bereikte zijn hoogtepunt tijdens de Renaissance. Sindsdien zijn het landschap en de Calabrische traditie en cultuur bedekt met groene en zilverachtige olijfbladeren. Er is bijna altijd wel een verbinding tussen de olijfboom en de mensen uit Calabrië.

Calabrische Olijven

De belangrijkste autochtone olijfsoorten die men gebruikt voor de productie van de extra vergine olijfolie in Calabrië zijn: Carolea (de meest voorkomende), Tondina (Roggianella), Ottobratica, Sinopolese en Dolce di Rossano.

calabrië olijfsoortenDaarnaast zijn er ook de bekende soorten die men ook in andere delen van Italië vindt zoals de Leccino, Frantoio en Coratina.

Olijfolie Calabrië

De afgelopen jaren is de kwaliteit van de extra vergine olijfolie uit Calabrië flink verbeterd. Het karakteristieke klimaat van Calabrië met zijn heuvels en bergen omringd door de zee geeft een goede basis. Maar de kwaliteitssprong komt voornamelijk dankzij meer aandacht voor alle processen die lopen van de teelt van de olijven, de oogst tot aan de olijfolieproductie. De traditie van de oude cultuur en een natuurlijk product zijn weer belangrijk geworden.

DOP Olijfolie in Calabrië

bruzio dop calabrie olijfolieCalabrië heeft de registratie van drie Benamingen van Oorsprong.

  1. Alto Crotonese DOP, olijfolie uit de gelijknamige provincie.
  2. Lametia DOP , olijfolie uit de provincie Catanzaro.
  3. Bruzio DOP , met vier geografische referenties: “Fascia Prepollinica”, “Valle Crati”, “Colline Joniche Presilane” en “Sibaritide”.

Naast deze DOP’s bestaat er ook een Calabria IGP die het gehele olijfoliegebied van Calabrië omvat. Een IGP is minder strikt dan een DOP omdat maar 1 productiestap in het geografische gebied hoeft plaats te vinden. Bij een DOP vindt de gehele productie in de regio plaats.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.