Puglia

puglia apulie italieDe regio Apulië (of Puglia in het Italiaans) bevindt zich in onderaan de laars van Italië. Deze regio zorgt voor enkele van de beste olijfoliën ter wereld. In 2018 stonden bijvoorbeeld de producenten Frantoio Intini s.r.l. en Azienda Agricola Donato Conserva, op respectievelijk plaats 8 en 9 in de top 10 van beste producenten ter wereld.

De plantages in deze streek verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de Italiaanse productie. Dankzij het warme klimaat en de eeuwenoude tradities op het gebied van het verbouwen van olijven

Olijfolie uit Puglia

olijfolie puglia Sinds de oudheid, toen de olijfboom zich voor het eerst verspreidde over de gebieden rondom de middellandse zee heeft de lokale bevolking de plant verbouwd en olie gewonnen uit de vruchten. De olijfolie uit Puglia is er in veel verschillende smaaktypen. Variërend van mild, licht en zoet tot aan fruitig-scherp, en rustiek-sterk. De smaak is afhankelijk van het soort olijf en de bodem van de plantage. De beste manier om deze olijfolie te proeven en om van te genieten is het dippen van overheerlijk en vers brood in een beetje olie. Op deze manier werd al door de oude Romeinen en Grieken al genoten van de olijfolie.

Als u nog niet bekend met met de regionale olijfolie uit Puglia, begin dan met l’Olio di Peranzana, uit Torremaggiore. Gemaakt van Peranzana en Rotondella olijven. Het is een sterke en smaakvolle olie, perfect voor het gebruik in anti-pasti en gekookte groenten. Andere lokale varianten zijn: Coratina, Cima di Bitonto, Cellina di Nardó, and Cima di Mola.

DOP

Er zijn maar liefst 4 DOP (oorsprongsbenaming) gebieden in Puglia. Dit onderstreept eens ter meer de grote en het belang van de olijfolieproductie in deze regio. Een DOP garandeert dat de extra vergine olijfolie in een specifiek gebied en met specifieke olijven is geproduceerd. Daarnaast moet men tijdens de teelt en oogst traditionele technieken gebruiken en dient de olie aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. De oorsprongsbenamingen in Puglia zijn:

  • Terra di Bari DOP: het omvat een landelijke gebied ten noorden van Bari. Steden in deze regio zijn Bisceglie, Andria, Trani, Corato en Barletta. De belangrijkste olijfvariëteit is Coratina (80%) met enkele andere olijven die origineel afkomstig zijn uit de regio.
  • Dauno DOP
  • Collina di Brindisi DOP
  • Terra d’Otranto DOP

Toont alle 2 resultaten