Sicilië

Sicilië ItaliëSicilië is het grootse eiland in de Middellandse Zee en de meeste zuidelijke autonome regio van Italië. De regio is bekend door de actieve Etna vulkaan en haar schitterende steden zoals Palermo. Maar Sicilië is ook één van de belangrijkste olijfstreken in Italië naar volume. Sicilië produceert ongeveer 10% van de olijfolie van Italië.  Al sinds de Griekse oudheid worden er olijfbomen verbouwd. In Sicilië produceert men al olijfolie sinds de vijfde eeuw voor Christus. Door Griekse kolonisten meegebrachte olijfbomen werden rond 500 voor Christus aangeplant.

Olijfolie uit Sicilië

Duizenden hectaren Siciliaanse grond worden gebruikt als olijfboomgaard. Voornamelijk door de bijzonder vruchtbare grond, die in oostelijke regio’s vulkanisch is, kan men enkele van ’s werelds beste olijfolieën produceren. De olijfoogst vindt plaats in de maanden oktober en november.
olijfboomgaard Sicilië

Siciliaanse olijfolie is net zo gevarieerd als de regio zelf. De kustgebieden zorgen zorgen voor andere smaken dan het heuvelachtige binnenland. Olijfolie uit de kustgebieden van Sicilië heeft de neiging meer fruitig te zijn. Vanuit de heuvels komen de oliën met meer body. Met name de oliën uit de vallei van de Belice rivier zijn zeer bekend..

Beste merken

Tenuta Baronale, is een klein bedrijf aan de noord kant van Sicilië. Hun ongefilterde olie is gemaakt op basis van de Nocellara (75%) en Verdello (25%) olijven. De olie is uiterst vers smakend, met de smaak van geplette olijven. De Verdello-olijven – een grote groene variëteit die vaak in salades wordt gebruikt – geeft de olie zijn scherpte. Dit is een redelijk dikke olie, met textuur en sediment.

Titone is een biologische, minimaal gefilterde olie gemaakt van drie soorten olijfolie (50% Nocellara, 25% Biancolilla, 25% Cerasuola). Geproduceerd door een familiebedrijf in de buurt van Marsala.

Sant’Andrea, een biologische producent in Petralia Sottana in de zuidelijke regio Madonie. Gemaakt van 5 olijfvariëteiten: Biancolilla, Cerasuola, Nocellara, Sanbenedetto, Carolea

Olijven

De meest voorkomende olijfsoorten voor de productie van olie zijn: Biancolilla, Castiglione, Carolea, Nocellara, Belice Moresca, Cerasuola en Tonda Iblea.

Er zijn 6 DOP (beschermde oorsprongsbenaming – vergelijkbaar met DOC voor wijnen) olijfolie producerende gebieden in Sicilië.  Per gebied hebben wij de meest gebruikte olijfsoorten op een rij gezet.

  1. Val di Mazara DOP: Zuidwestelijk gebied. Voorkeursvariëteiten zijn Biancolilla, Cerasuola, Nocellara del Belice.
  2. Valdemone DOP: Voornamelijk grenzend aan de provincie Messina, waaronder een groot deel van de regio Nebrodi. Verschillende variëteiten waaronder Ogliarola Messinese, Verdello, La Minuta, Nocellara Messinese, Ottobratica, Brandofino, Verdello (ondersoort van San Benedetto).
  3. Valle del Belice DOP: De Belice-vallei ten zuiden van Trapani, voornamelijk Nocellara-olijven maar ook Biancolilla, Cerasuola (Ogliara), Buscionetto (Biancolilla), Santagatese.
  4. Valli Trapanesi DOP: Grote regio rond Trapani in het wijngebied van West-Sicilië. Voornaamste variëteiten zijn Cerasuola en Nocellara del Belice.
  5. Monte Etna DOP: Zoals de naam al aangeeft, de gebieden op de hellingen van de Etna. Daarom vruchten van de rijke vulkanische bodem. Olijfsoorten: Nocellara Etnea, Moresca, Tonda Iblea, Ogliara Messinese, Biancolilla, Brandofino en Castiglione.
  6. Monti Iblei DOP: Regio in het zuidoosten van Sicilië. Voorkeurvariëteiten zijn Tonda Iblea, Moresca en Nocellara Etnea.

Enig resultaat