Toscane

Olijfgeschiedenis van Toscane

toscane
Als gevolg van de val van het Romeinse rijk, verdween bijna het verbouwen en het verhandelen van olijven (en olie) uit deze streek. Tijdens de middeleeuwen, ging de lokale bevolking weer meer olijfolie produceren. De adel was in die tijd uiteraard de eigenaar van de olijfgaarden. In de latere middeleeuwen ging het eigendom van de plantages en het recht op verhandelen naar de steden. Met name de stadstaten Venetië en Genua waren in die tijd erg machtig.

In Florence verhuurde de beroemde familie de Medici lokale landerijen aan de boeren om daar olijven en wijn op te gaan verbouwen. Rijk geworden in het bankwezen, deed deze familie dit tegen gunstige tarieven. Waardoor er veel mensen gebruik maakten van dit aanbod. Door de spontane aanleg van vele (kleinere) olijfboomgaarden in die tijd, is het karakteristieke Toscaanse landschap ontstaan.
toscaanse olijfolie

Toscaanse Olijfolie en Olijven heden ten dagen

Toscane bestaat nog steeds uit voornamelijk kleine olijfboomgaarden. Ongeveer 100.000 hectare is verdeeld over 80.000 olijfboeren. De productiekosten liggen hoog in deze regio. Dit heeft tot gevolg dat steeds meer olijfboomgaarden verlaten zijn. Of dat enkele grote boeren de kleine olijfboomgaarden opkopen.

De soorten olijven die vandaag de dag in Toscane worden verbouwt zijn: Frantoio, Moraiolo, Leccino en Pendolino. Frantoio komt oorspronkelijk uit de Toscane, maar heeft zich door heel Italië verspreid. De reden hiervoor is, is dat de kwaliteit van de olie van deze olijven meestal heel goed is, met een mooi vol aroma. Morailol, Leccino en Pendolino varianten maken ook aromatische olie en kunnen iets beter tegen sterk variërend weer.

IGP en DOP Olijfolie

De gehele regio Toscane heeft een IGP voor olijfolie, Olio Toscano IGP. Dit wil zeggen dat een olijfolie met deze kwalificatie in ieder geval voor een deel in Toscane is geproduceerd.
lucca dop olijfolieDaarnaast zijn er ook DOP gebieden in Toscane. Deze oorsprongsbenaming bevestigt niet alleen dat de volledige productie in het specifieke gebied plaats vindt, maar ook volgens bepaalde tradities en technieken. Daarnaast zijn ook vaak kwaliteitseisen en specifieke olijfsoorten aangegeven. De DOP gebieden in Toscane zijn:

Spijs Traditie

Het gebruik van boter in Toscane is zeer zeldzaam en ongebruikelijk, olijfolie heeft het gebruik van boter verdrongen. Een lokale traditie schrijft voor dat olie achteraf wordt toegevoegd aan reeds bereidde gerechten, zoals de bekende Carni uit de oven, vers brood, soep en gekookte peulvruchten. De hitte die van het al bereidde gerecht afkomt helpt het vluchtige aroma van de olijfolie los te komen. Waarmee het de heerlijke en bekende geur afgeeft. Probeer dit maar eens en laat het ons weten als u het Toscaanse gebruik van olijfolie ook zo geweldig vindt!

Toont alle 2 resultaten