Umbrie

Umbrië ItaliëUmbrië ligt in Italië ten oosten van Toscane en ten westen van de regio Marche. De provincie is bekend om de stad Gubbio, zijn fijne keramiek, chocolaatjes uit Perugia, witte wijnen uit Orvieto en St. Franciscus van Assisi. Umbrië heeft heuvelachtig terrein dat in sommige delen ruig en bergachtig (Apennijnen) is. Het terrein, de bodem van goede kleiachtige kalksteen en het zachte mediterraanse klimaat zorgen voor een zeer geschikte omgeving voor het telen van olijven, vijgen en druiven.

Olijfolie uit Umbrië

Er bestaat een zeer oude olijfcultuur in Umbrië. De olijfolie was al bekend bij de Romeinen en de Etrusken. De olijfboom genaamd “Olivo di Sant’Emiliano” in Bovara (gemeente Trevi) is hiervan nog het levende bewijs. Deze boom is ongeveer 1700 jaar oud en heeft een omvang van 9 meter.

Ligging

olijfboomgaard umbrië
De olijfboomgaarden liggen op de hellingen van de Apennijnen met vaak een oriëntatie naar het westen. De zon beschijnt de olijven hierdoor enkele uren later dan bomen met een oostelijke oriëntatie. Waardoor de gemiddelde temperatuur van de olijven lager blijft.

De Valle Umbra in centraal Umbrië is de plaats waar veel van de olijventeelt en olijfolieproductie geconcentreerd is. De vallei loopt helemaal vanuit Spoleto naar Perugia, langs Foligno, Spello en Assisi. Er staan meer dan 200.000 bomen op de hellingen.

Kwaliteit

Umbrische olijfolie omvat maar ongeveer 2 procent van de totale Italiaanse olijfolieproductie. Maar wint een veel groter deel van de prijzen.
Authentieke Umbrische olie krijgt daarom ook een stempel van uitmuntendheid: D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta), voor “bescherming van oorsprong”. Elke D.O.P. fles is genummerd, met een aanbevolen uiterste datum voor consumptie.

5 Deelgebieden

DOP Umbria is onderverdeeld in 5 gebieden. Er zijn namelijk lokale verschillen qua variëteiten, terreinen en klimaten.

  1. Colli Assisi Spoleto
  2. Colli Martani
  3. Colli Amerini
  4. Colli del Trasimeno
  5. Colli Orvietani

De oliën hebben de neiging om een artisjok en groene tomaten aroma te hebben, en hebben soms de peperachtige smaak van Toscaanse oliën. De Umbrische oliën hebben veel body. Vooral de olie gemaakt van de Moraiolo olijf is stevig, pittig en bitter.

Olijfsoorten

Voor de productie van olijfolie gebruikt men in Umbrië voornamelijk de volgende olijfsoorten: Frantoio, Leccino, Moraiolo en Agogia en Raggiola.
80% Van olijfolie productie bestaat uit olie gemaakt van de “Moraiolo” olijf. 15% is “Frantoio” en slechts de resterende 5% is afkomstig van “Leccino” olijven en / of andere soorten.

Enig resultaat