Istrië

Istrië Istrië ligt voor het grootste deel in Kroatië. Kleine delen van de regio vallen onder Italië en Slovenië. Het is het grootste schiereiland in de Adriatische Zee.

De Romeinen hebben de cultivatie van olijfbomen naar Istrië gebracht. Er is nog een 1600 jaar oude olijfboom te vinden op het eiland Brijuni. Deze boom is daar door de Romeinen geplant. Op dit eiland is nog meer olijfhistorie te vinden. Tussen de oude Romeinse ruïnes ligt nog oude olijfoliefabriek verscholen. De grote maalstenen laten zien hoe het persen in deze periode werd uitgevoerd.

Olijfolie uit Istrië

Het geheim van de kwaliteit van olie uit deze regio is de noordelijke ligging. Door de lagere temperaturen ontstaat de olie in de olijf pas in een later stadium. Hierdoor kan de temperatuur minder en minder lang een negatief effect hebben op de olie in de vrucht.

De olijfsoorten welke in Istrië zorgen voor olijfolie zijn: Frantoio, Leccino, Ascolana Tenera, Buža, Bianchera, Carbonazza, Moražola en Rožinjola (Rosulja)

De olijfoogst voor olijfolie begint rond half oktober. De olijfproductie in Istrië maakt een groeifase door. Er is flinke concurrentie tussen kleinere producenten om kwalitatieve olijfolie te maken.

Enkele bekende olijfolie regio’s zijn Poreč en Krk. Waarvan Krk ook een eigen oorsprongsbenaming heeft Krčko maslinovo ulje (DOP).

Istrië vs Dalmatië

Na Istrië is Dalmatië de grootste producent van olijfolie in Kroatië. Het verschil tussen de regio’s is dat de irrigatie in Dalmatië moeilijker is. Daarnaast lijken olijfboomgaarden in Dalmatië meer op wildgroei. In Istrië staan de olijven in strakke rijen met een vaste tussenruimte.

De olijfolie kenmerkt zich vaak door iets bitterder en rijper te zijn dan de olie uit Dalmatië. Dit komt ook terug in de kwaliteit. Een voorbeeld hiervan is OPG Chiavalon Virgen Extra olie. Deze producent stond in 2016 en 2017 tussen de beste 20 producenten van organische olijfolieën ter wereld.

Toont alle 3 resultaten