Portugal

Olijfolie met delicate smaken, geboren uit de beste Portugese olijven.

Olijfolie staat centraal in de Portugese keuken en draagt bij aan de unieke smaak. Het is een must in bijna elk Portugees gerecht. Olijfolie kan worden gebruikt om te kruiden, als ingrediënt, om te koken  en frituren of als conserveringsmiddel om olijven, kazen, groenten of worsten te bewaren. Portugese olijfolie verovert, dankzij haar uitstekende kwaliteit, de internationale markten.

Olijven

Portugal produceert een brede selectie bekroonde olijfoliën. De olijven die men in deze oliën gebruikt geven ze uitzonderlijke smaakkenmerken.

Cobrançosa en de Galega-vulgaris zijn de meest voorkomende olijfsoorten in Portugal. Daarnaast zijn veel voorkomen soorten de Carrasquenha en Cordovil voornamelijk uit Alentejo. En de Verdeal en Madural zijn twee soorten uit het Tras-os-Montes-gebied.

De variëteiten Maçanilha Algarvia, Negrinha de Freixo (Tras-os-Montes) en Conserva de Elvas zijn de belangrijkste variëteiten voor tafelolijven.

Geschiedenis

portugal olijfolie regio
De olijventeelt in Portugal gaat terug tot de Romeinse tijd die hun kennis overdroegen aan de Visigoten. Daarna hebben de Moren de ontwikkeling van de olijfteelt voortgezet. Het Portugese woord voor olijfolie is azeite, dat afkomstig is van het Arabische az-zait, wat olijfsap betekent.

In de middeleeuwen speelde olijfolie, als exportproduct, een belangrijke rol in de Portugese economie. Voornamelijk kloosters waren de belangrijkste verantwoordelijke voor de olijfboomgaarden. Hierdoor kreeg de olijfolie ook wel de bijnaam “Heilige Olie. De vraag naar olijfolie groeide in deze tijd sterk omdat het steeds vaker voor medicinale doeleinde werd gebruikt.

De kwaliteit van de olijfolie uit Portugal werd in de 19e eeuw nog eens bekroond op de Wereldtentoonstelling Parijs in 1889. Een lange traditie maar ook een nieuwe dynamiek van nieuwe plantages en technieken hebben bijgedragen aan de voortdurende excellentie van de Portugese olijfolie.

Oorsprongsbenamingen Portugese Olijfolie

In Portugal zijn er zes beschermde oorsprongsbenamingen op het gebied van olijfolie:

  1. Moura
  2. Alentejo Interior
  3. Norte Alentejo
  4. Ribatejo
  5. Beira Interior
  6. Trás-os-Montes

Toont alle 2 resultaten