Andalusië

andalusie spanjeAndalusië  is een van de 17 autonome regio’s van Spanje. Het is de op één na grootste regio qua oppervlak en de grootste qua inwoneraantal. De regio ligt in het zuiden van Spanje en grenst aan de Middellandse Zee. De regio is opgedeeld in 8 provincies. Op de afbeelding kunt u de verschillende provincies zien. Andalusië is ’s werelds grootste producent van olijfolie. De smaak van de olie is de basis van de Andalusische keuken.

De Keuken

Een echte specialiteit waarvoor men de olijfolie gebruikt is frituren. Zo heb je in de kustgebieden het bekende gerecht “pescaíto frito”, een schaal met zeevruchten en vis gemengd en alles is knapperig gefrituurd. Zoals verse ansjovis, inktvisringen, tong, heek en rode poon. Bij tapasbars vind je ook gefrituurde kroketten en beignets. Zelfs sommige typische snoepjes en koekjes worden gefrituurd in olijfolie. Zoals roscos (anijs koekjes) en empanadilla’s (kleine pasteitjes).

 Olijfolie uit Andalusië

olijfolie Andalusië
Andalusië is de regio met de grootste olijfolieproductie ter wereld. Waarin ook Jaén ligt, dat internationaal bekend staat als de “Wereldhoofdstad van de olijfolie”.

De gehele regio Andalusië staat bekend om uitstekende olijfolie. Maar per provincie zijn er belangrijke verschillen. Daarom benoemen wij deze ook separaat op deze website. Daarnaast benoemen olijfolie competities de provincies en niet Andalusië als geheel. Een belangrijke oorzaak is dat sommigen provincies een kwaliteitslabel genieten. Deze denominacion de origen (oorsprongsbenaming, of D.O.P) hebben bijvoorbeeld de Sierra Magina en Sierra de Segura in de provincie Jaén, en Baena en Priego de Córdoba in de provincie Córdoba.

22 Van ’s werelds beste virgen extra olijfoliën vinden hun oorsprong in Andalusië en zijn afkomstig van 16 verschillende producenten. Het is mogelijk om een aantal van deze beste oliemolens ter wereld te bezoeken voor proeverijen en educatieve rondleidingen. Het is daarom erg leuk en lekker om een zonovergoten vakantie in Andalusië te combineren met een rondleiding langs enkele van de belangrijkste producenten ter wereld. Enkele aanraders zijn:

  • Finca la Torre, Finca La Reja S.L., Bobadilla, Malaga
  • Melgarejo, Aceites Campoliva S.L., Pegalajar, Jaen
  • Mueloliva, Muela Olives S.L., Priego de Cordoba, Cordoba

Olijven

olijfboomgaard Andalusië

Wat zijn de meest gebruikte olijven in Andalusië? Op de eerste plaats staat de Picual olijf. En is bekend om zijn bittere smaak, fruitige geur en donkere kleur wanneer de olijf rijp is.

Een andere veel gebruikte soort in Andalusië is de Hojiblanca. Deze olijf zorgt voor een fruitige, aromatische, zoete en licht kruidige olie.

Cornicabra-oliën zijn zeer fruitig en dik en zijn zeer geprezen voor het maken van melanges met andere olijfvariëteiten.

De Verdial olijf is ook een typische inheemse olijf in Zuid-Spanje en komt voornamelijk voor in Malaga. De olie van deze olijf is bitter is en een zoete en fruitige smaak heeft. Ook de olijf Arbequina komt voor maar in kleine hoeveelheden.

De meeste olijven zijn bestemd voor de product van olie. Maar enkele soorten zijn ook populaire tafelolijven, met name de Manzanilla en Gordal. Om de olijven eetbaar te maken rijpt men de olijven op traditionele wijze en het op smaak brengen gebeurd met knoflook, tijm en venkel.

Toont alle 4 resultaten