Cordoba

cordobaCordoba ligt in midden van de zuidelijkste regio van Spanje, Andalusië. Het is gesticht door de Romeinen, omdat het op een strategisch punt ligt aan de rivier de Guadalquivir, die de haven van Cadiz met het binnenland verbindt. De olijfolie uit Bética, in het zuidoosten van de provincie Córdoba, was al een bron van rijkdom in de tijd van de Romeinen.

De Olijfsoorten

Categorie bewerken ‹ Olyv — WordPress
In deze provincie worden voornamelijk Picuda, Hojiblanca en Picual olijven geteeld.
De meeste bekende gebieden zijn Baena en Priego. De leeftijd van de olijfbomen in de olijfboomgaarden variëren van 40 tot 200 jaar. De bomen in Priego zijn verspreid over 29.628 hectaren in Baena over 60.000 hectaren. Ze zijn zorgvuldig uit elkaar geplaatst om voldoende grond te bieden om elk van hen te voeden en voor voldoende ruimte om te groeien. Er ontstaat een karakteristieke lappendeken van aaneengeschakelde boomgaarden over de heuvels.

Olijfolie uit Cordoba

olijfolie priego de cordoba
Cordoba is de provincie die na Jaen de grootste hoeveelheid extra vierge olijfolie produceert in Spanje. De provincie is trots op zijn olijfolie en nergens meer dan in de gebieden Priego en Baena. Die net als wijn een eigen regionale benaming (Denominación de Origen Protegida) hebben. En wordt beschouwd als de beste olijfolie uit Spanje. De meeste virgen extra olijfolie uit Cordoba produceert men ook in deze twee gebieden.

Merken

We kunnen in Cordoba tal van, door experts uit de hele wereld, bekroonde oliën vinden. Als eerste moet genoemd worden het bedrijf Mueloliva met haar merk Venta del Baron. Dit merk is al meermalen op de eerste plaats geëindigd in de lijdt van beste olijfolieen ter wereld. En als het niet op de eerste plaats staat, dan is er in ieder geval een vermelding in de top 10. Het merk komt uit Priego de Cordoba. Het is een blend van Hojiblanca en Picuda olijfolie. Maar ook met hun monovariant 100% “Picuda” scoren zij altijd hoog. De oprichter van het merk was een pionier in verschillende, nu algemeen gebruikte, moderne methoden. Waaronder koudpersen. Toch lag en ligt de focus altijd op traditie en kwaliteit, in plaats van massaproductie.

Twee andere bekende producenten zijn Manuel Montes Marin, die het merk “Portico de la Villa” produceert dat absoluut uitzonderlijk is. En Almazaras Subbética die” Rincon de la Subbética “produceert. Alle drie de oliën blijven door de jaren heen prijzen winnen en produceren jaar in jaar uit geweldige oogsten.

 

Enig resultaat