Soorten

olijfsoortenWanneer we het hebben over varianten van olijfolie, dan bedoelen wij met name het soort olijf dat gebruik wordt bij het vervaardigen van de olie. Er zijn ongeveer 2600 verschillende soorten olijfrassen volgens de FAO Plant Production and Protection Division Olive Germplasm (FAO, 2010). In Italië, Spanje, Griekenland en Kroatië groeien de meest populaire olijfsoorten.

Maar naast de olijfsoort kan men olijfolie ook andere manieren als soort classificeren. Bijvoorbeeld extra virgen, vrigen of gewone olijfolie. Gemengde of pure olijfolie van 1 olijfsoort. Of biologische olijfolie welke zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest tot stand komt.

Soorten Olijven

Elk land heeft specifieke autochtonen olijfrassen. In Spanje zijn er bijvoorbeeld ongeveer 200 verschillende soorten. Met elke een eigen smaak en aroma. Enkele voorbeelden van de Spaanse variëteiten zijn;

Arbequina, Arbosana, Alfafara, Argudell, Arróniz, Bical, Callosina, Canetera, Carrasqueño de Alcaudete, Carrasqueño de la Sierra, Castellana, Changlot Real, Cornicabra, Gordal de Hellín, Hojiblanca, Limoncillo, Llumeta, Lucio, Manzanilla, Morrut, Ocal, Pajarero, Palomar, Pequeña de Casas Ibáñez, Pico Limón, Picual, Picuda, Rojal de Tarragona, Royal de Calatayud, Vallesa, Vera, Verdial de Badajoz, Verdial de Cádiz, Verdial de Huévar, Villalonga.

Olijfolie Kwaliteiten

Er zijn verschillende standaarden in de wereld om de kwaliteit van olijfolie te bepalen. De leidende industrie standaard is bepaald door de in Madrid gevestigde International Olive Council. Volgens de normen van de Internationale Olijfolieraad valt olijfolie, afhankelijk van de kenmerken, in drie basiskwaliteitscategorieën op te delen:

  1. Virgen Extra olijfolie: Het is de pure olijfolie met een uitstekende smaak en geur en een zuurtegraad <0,8%. Het wordt verkregen uit de olijfboom alleen door mechanische of andere fysieke middelen onder omstandigheden, waaronder thermische omstandigheden, die niet leiden tot veranderingen in de olie. Het is een echt koudegperst «natuurlijk sap» dat al zijn heilzame componenten en kwaliteiten bevat.
  2. Virgen olijfolie: Het is een natuurlijke olijfolie van redelijk goede smaak en geur en zuurgraad <2%.
  3. Gewone olijfolie: Het heeft een redelijk goede smaak en geur, lichtgeel / groene kleur en zuurgraad <3.3%

Mono en mengen

Er zijn monovarietal of monocultivar oliën, dat wil zeggen dat de olie is gemaakt van 1 soort olijf. Extra Virgine monovarietal arbequina olie is dus gemaakt van 100% arbequina.

Er zijn ook oliën die bestaan uit verschillende soorten olijfolie, welke  in verschillende verhoudingen worden gemengd. Een gemende olijfolie noemt men ook wel coupage of blend. Het is een kostbaar proces om afzonderlijk de olieen te produceren en later te mengen. Hierdoor kosten sommige oliën per liter wel 50 euro of meer .

Biologische Olijfolie

Een olijfolie-producent mag het stempel biologische olijfolie gebruiken wanneer zij werken volgens de Europese regelgeving voor biologische productie en etikettering van biologische producten (Verordening EU 2018/848).

In de praktijk houdt dit in dat men bijvoorbeeld alleen natuurlijke producten voor ongediertebestrijding gebruikt. Voor onkruid controle mogen geen synthetische stoffen worden gebruikt.  Men gebruikt bijvoorbeeld schapen of handgereedschappen. Voor de bemesting maakt men alleen gebruikt van organische meststoffen, ongeacht of deze van dierlijke (mest) of plantaardige (compost) oorsprong zijn.