olyv

Over Olyv

Door een passie voor olijven en olijfolie is olyv.nl ontstaan. Waar komt deze passie vandaan? Nou… omdat olijfolie gewoonweg heel lekker en zeer gezond is. En wij er helemaal dol op zijn.

Olijf = Olyv

Olyv is een Oudnederlands schrijfwijze voor olijf. Een verwijzing hiervan is bijvoorbeeld te vinden in een boek uit 1740, Boeckenroode door liefde in min verheerlykt van Abraham Titsingh. Als ook over olyvoly (olijfolie) in Nieuw gebouw der heelkonst, gegrondvest op reeden en ervarentheyt van Salomon van Rusting in 1709

De geschiedenis van de olijfboom staat vol van religie, economie en mythologie. De boom en de olijf zijn in alle tijden een symbool van overvloed, glorie en vrede.

Olijfolie

Olijfolie wordt steeds vaker toegepast als culinair product. Maar ten opzichte van bijvoorbeeld wijn is er veel minder over bekend. Terwijl ook hier de soorten, regio, productie en merken ontzettend veel bepalen. Voor een goede smaakbeleving is het dus erg belangrijk om te weten wanneer je welke olijfolie gebruikt.

Waarom is olijfolie zo bijzonder?

  • Olijfolie is een van de weinige plantaardige producten dat kan worden verkregen en genuttigd d.m.v. koude persing alleen.
  • Olijfolie is heerlijk van smaak en onovertroffen in gebruik als slaolie. De opname van vitamine D en K wordt er door versterkt.
  • 1 eetlepel olijfolie bevat ongeveer 120 calorieën.
  • Een hoeveelheid olijfolie van 15 tot 30g (één tot drie eetplepels) is goed voor 5 tot 8% van de dagelijkse energietoevoer die ons lichaam nodig heeft en voldoet aan de dagelijkse behoefte aan essentiële vetzuren en vitamine E.
  • Olijfolie bevat geen cholesterol. Olijfolie is een van de koplopers in LDL-cholesterolverlagende oliezuurgehaltes.
  • Bevat vitamine E.
  • Olijfolie bevat essentiële vetzuren, zoals linolzuur. Het lichaam heeft vetten nodig om vitaminen A, E, D en K op te nemen. Vetzuren geven structuur aan de celmembramen en vormen een basis voor hormonen.
  • Plantaardige oliën die rijk zijn aan vitamine-E en oliezuur zoals olijfolie breken ongewenste oxidatieprocessen in het lichaam af. O.a. aderverkalking is een gevolg van oxidatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *