Málaga

malaga spanjeMalaga is een provincie in Spanje en maakt onderdeel uit van de regio Andalusië. In het zuiden grenst de provincie aan de Middellandse-Zee. Malaga heeft momenteel 100.000 hectare aan olijfgaarden. In de afgelopen jaren blinkt het uit in de productie van hoge kwaliteit virgen extra olijfolie. Verschillende oliën zijn bekroond met diverse nationale en internationale prijzen.

In de provincie zijn verschillende productiegebieden te vinden: Axarquía, Serranía de Ronda, Antequera en de Guadalhorce-vallei.

Olijven

Ook al is het de kleinste provincie er komen verhoudingsgewijs ontzettend veel verschillende olijfsoorten voor. Dit komt voornamelijk door de redelijk grote klimatologische en orografische verschillen.

De regio teelt verschillende rassen, ieder met zijn eigen kenmerken. De meest voorkomende olijfsoorten zijn de Hojiblanca, Lechín de Sevilla, Picual, Verdial de Velez, Verdial de Huevar, Arbequina, Gordal de Archidona, Picuda, Nevadillo en Manzanilla Aloreña.

Olijfolie uit Malaga

olijfolie malaga

In de regio vinden we zowel monovariëtale olijfolie als coupages (blends). De meeste monovarietalen zijn gemaakt van arbequina, manzanilla aloreña en hojiblanca.

Smaak

Voor de 3 meeste voorkomende olijfoliën zetten wij de smaken uiteen.

  • Hojiblanca: heeft een milde smaak met een aroma van fruitig vers gras, een lichte bitterheid van groen fruit en andere vruchten. Het geeft een lichte jeukt in je keel en heeft een nootachtige nasmaak. De olie kleur is diep groen met een gouden tint.
  • Manzanilla Aloreña: valt op door zijn bijzondere zoetheid, gevolgd door een lichte bitterheid.
  • Arbequina: het is een zoete olie met geen of nauwelijks bittere nasmaak. De fruitige aroma’s geven tonen, zoals banaan en appel. Sommige Arbequina olijfoliën hebben een lichte scherpte, dat betekent dat de olie vers is.

DOP

antequera dopOp dit moment is een deel van de productie uit Malaga beschermd door een oorsprongsbenaming: Antequera DOP. Dat wil zeggen dat de olie volledig in dit gebied geproduceerd moet zijn. Volgens vastgestelde landbouw- en  productietechnieken en kwaliteitseisen. Daarnaast mag de olie alleen van bepaalde olijven gemaakt zijn.

Daarnaast heeft Malaga een unicum met zijn Manzanilla Aloreña olijf. Dit is de enige olijfsoort in Spanje met een  beschermde oorsprongsbenaming (BOB), onder de naam “Aceituna Aloreña de Málaga“.

Vroege Oogst

In de afgelopen jaren is het aantal olijfoliebedrijven in de provincie Malaga enorm toegenomen. Veel van de nieuwe maar ook steeds meer oudere bedrijven zijn zich gaan gerichten op  de ontwikkeling van vroege oogst oliën. Deze oliën hebben over het algemeen een hogere kwaliteit met meer smaak dan olie van olijven die volledig rijp zijn. om producten van hoge kwaliteit aan te bieden en onverslaanbaar. Het nadeel is dat het rendement van de olijven lager is, waardoor er minder olie geperst kan worden. Dit maakt de olie duurder.

Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Finca La Torre. Het is voor het vierde jaar op rij bekroond tot de beste olijfolie van Spanje. De boerderij, gevestigd in Bobadilla, Málaga, bestaat al sinds 1260.

Enig resultaat