Campania

campania italieCampania is de vierde regio van Italië qua hoeveelheid olie die men jaarlijks produceert. En de zesde regio als we kijken naar de oppervlakte die gewijd is aan de olijventeelt. De kracht van de olijventeelt in Campania komt door de variëteit en diversificatie van olijfsoorten. Campania heeft meer dan 60 soorten autochtone olijven. De meest voorkomende olijfsoorten zijn de  Rotondella, Frantoio en Nostrale.

De verschillende omgevingen dragen bij aan de diversiteit. Van de zonnige gebieden aan de kust van Amalfi, door de heuvels in de provincie Caserta, naar de bergen van Irpinia. Grote delen van het gebied hebben een vulkanische oorsprong. Dit gecombineerd met de milde temperaturen en de Middellandse Zee, zorgen voor ideale omstandigheden voor het telen van gewassen.

DOP Olijfolie Campania

dop olijfolie campaniaIn Campania heeft men 4 oorsprongsbenamingen (DOP). Naast de zorg voor kwalitatieve hoogwaardige extra vergine olijfolie, is het ook een belangrijk aspect voor het veiligstellen van het gebied en het milieu. Puglia heeft namelijk heuvelachtige risicogebieden met landverschuivingen. Door syntetiusche onkruidverdelgersnam dit risico toe. Een DOP staat dit soort verdelgers niet toe, waardoor de bodem meer bedekt blijft en landverschuivingen minder voor kunnen komen.

DOP Olijfolie wordt geproduceerd met behulp van inheemse variëteiten. Daarnaast gebruikt men verschillende teeltmethoden volgens de specifieke kenmerken van elk gebied.

De DOP’s in Campania, die door de Europese Gemeenschap zijn erkend, op een rij:

  • Colline Salernitane
  • del Cilento
  • Irpinia Colli dell’Ufita
  • Penisola Sorrentina
  • Terre Aurunche

Enig resultaat