Spanje

spanje olijfolieSpanje is de grootste producent van olijfolie ter wereld. Het is verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldproductie van olijfolie. Na Spanje komen Griekenland en Italië als de grootste olijfolie producerende landen.

Spanjaarden weten dan ook veel van olijfolie en gebruiken het veel voor hun eten. De Spaanse producenten staan tegenwoordig onder een strenge kwaliteitscontrole, die zowel bij de producent als bij de overheid wordt uitgevoerd.

Een typisch oude Spaanse traditie is het plaatsen van amandelbomen tussen de olijfbomen. Volgens de Spanjaarden werkt het in de organische bestrijding van fruitvliegjes en ongedierte.

Olijfolie in Spanje per regio

In Spanje is Andalusië de autonome regio met grootse productie. En Jaen, een provincie in Andalusië, is de provincie met grootste productie. De warme zon in deze regio heeft een grote invloed op goede condities voor de olijfoogst. Bekende regio’s in Andalusië zijn Sierra Magina, Priego de Cordoba, Baena en Sierra de Segura

De olie uit Andalusie wordt grotendeels gemaakt van de picual olijf, wat het product sterk van smaak maakt. Heel intens, krachtig, met een fruitige olijf fruit schaduw. Oliën uit het noorden zijn vaak zoeter, zachter en niet kruidig. Sommige oliën kennen een wat meer grassig of amandel karakter. Men zegt dat het te maken heeft met de omliggende vegetatie. Sappen en smaken worden via de wortels doorgegeven.

Het land kent ook andere belangrijke gebieden met herkomst, benamingen die de kwaliteit en unieke eigenschappen van de olijfolie van het betreffende gebied dienen te beschermen. Siurana en Les Garrigues in Catalonie. Sin Andalusie, Campo de Montiel, La Mancha en Toledo in het midden van het land. En Extremadura  in het westen.

Toont alle 12 resultaten