Hojiblanca

hojiblanca olijvenDe teelt van Hojiblanca olijven vindt voornamelijk plaats in centraal Andalusië. Enkele provincies zijn Málaga, Córdoba, Granada en Sevilla. De naam verwijst naar de witte kleur van de onderzijde van de bladeren. Deze olijfsoort is geschikt om te gebruiken voor zowel olijfolie als tafelolijven.

De oorsprong van deze olijf is verbonden met de stad Lucena in Cordoba. Daarom wordt hij ook Lucentina genoemd. Het is de derde meest aangeplante variëteit in Spanje. Er zijn nu ongeveer 18 miljoen olijfbomen van deze soort.hojiblanca olijf doorsnede

Steeds vaker zie je de Hojiblanca als tafelolijf in Spanje. Mede dankzij de redelijke kwaliteit en gemakkelijke oogsten.

Hojiblanca Olijfolie

Het zijn olijven die heel langzaam rijpen en daardoor de oogst uitstellen. Dit zorgt voor een afwisseling van oogstjaren met hoge en lage opbrengst. Misschien is dit de reden waarom de olie zo populair is voor zowel monovarietal olie als om een ​​coupage (blend) te maken.

Smaak, Geur en Kleur

Hojiblanca olijfolie heeft een zeer typische smaak en aroma en is daarom goed te onderscheiden van andere olijfolieën.

Hojiblanca is gemiddeld qua bitterheid en scherpte en zeer fruitig. De smaak en het aroma kenmerkt zich als groene bladeren, appel en artisjok. De olie proeft eerst zoet, daarna een lichte bitterheid en een gepeperde afdronk.

De olie heeft over het algemeen een goudgroene kleur. Het is ook afhankelijk van de rijpheid van de olijf op het moment van malen. Hoe groener de olijf, hoe de groener zal de geproduceerde olijfolie zijn.

Geschikt om te braden en frituren

Het gehalte oliezuur is gemiddeld, ongeveer 65 tot 70 procent van de totale vetzuren. Dit maakt de olie beter bestand tegen oxidatie bij hoge temperaturen dan andere soorten zoals de Arbequina of de Royal.

Daarom is de Hojiblanca olijfolie zeer geschikt om te braden en frituren. Volgens de mensen uit Cordoba en Malaga, is het een olijfolie die “groeit” in de pan. Daarnaast kan de olie meerdere keren gebruikt worden. Zodat frituren met Hojiblanca olijfolie behoorlijk goedkoper is dan het aanvankelijk lijkt.

Toont alle 2 resultaten