Leccino

leccino olijfDe Leccino olijf is één van de belangrijkste olijfsoorten die worden gebruikt bij de productie van Italiaanse olijfolie. De herkomst is Italië en specifiek de regio’s in midden Italië zoals Toscane, Latium, Abruzzi en Puglia. Het zijn kleine tot middelgrote ovale olijven die vroeg rijpen. .

De olijf is veelzijdig. Voornamelijk maakt men olijfolie van de Leccino. Maar ook als tafelolijf is deze soort zeer geschikt. De ontpitte Leccino is een perfecte tafelolijf om pasta’s, hoofdgerechten of salades te verrijken. Ook is het mogelijk om de olijf te drogen met een oven. Met andere woorden, deze olijf is perfect voor alle seizoenen.

De olijfboom

leccino olijfboomgaardDe leccino is één van de oudere soorten uit Italië. En één van de belangrijkste soorten die te vinden zijn in olijfboomgaarden. Wanneer de cultivar voor het eerst verscheen is niet precies vast te stellen. Maar er zijn schriftelijke verwijzingen uit de middeleeuwen gevonden. Men verondersteld dat deze soort is ontstaan in Toscane

Door zijn populariteit en de groeiende populariteit van olijfolie in het algemeen, heeft de Leccino-olijf in de afgelopen 50 jaar ook zijn intrede gedaan in andere landen. Bijvoorbeeld Californië, Argentinië, Chili en Australië zijn andere regio’s waar de olijfboom wordt gekweekt.

Sommige olijfrassen groeien meer als een struik maar de Leccino groeit meer als een boom met een duidelijke stam. De boom kan goed tegen lagere temperaturen, maar niet zo goed tegen hitte. Omdat de boom niet zelfbestuivend is, is de aanwezigheid van een andere cultivar vereist om fruit te krijgen.

Leccino Olijfolie

Men kweekt de Leccino voornamelijk het doel om olijfolie te produceren. De olijven rijpen vroeg en worden geoogst wanneer hun kleur paarszwart is. De olijven hebben een gemiddelde olieopbrengst van ongeveer 17% -21%.

De kleur van de olie is  groen-geel en is vrij dicht en dik. Daarnaast heeft het een delicate smaak die te omschrijven is als: fruitig, groen, bitter en scherp. Zowel door de smaak als de dikte mengt men de olie vaak met andere oliën. Hierdoor krijgt het eindresultaat meer smaak en body.

Tafelolijf

leccino tafelolijven
De Leccino tafelolijf heeft een pittige en licht aromatische smaak. En is zeer geschikt  als snack of bij voorgerechten van kaas en vleeswaren.
Ook kan men er gerechten van zowel vlees als vis mee op smaak brengen. Daarnaast is het ook een verrijking voor  saladerecepten.

Toont alle 4 resultaten