Frantoio

frantoio olijf

Frantoio is de meest gebruikte variëteit in de olijfolieproductie van Italië. Het is een echte olijf voor olie. Dit is ook af te leiden van het woord Frantoio. Het betekent “olijfpers”.

De Frantoio olijfboom heeft een gemiddelde tot hoge productiviteit, die jaar op jaar constant is. De boom is zeer geschikt voor verschillende klimaten en terreinen. Daarom zie je de boom in heel Italië maar voornamelijk in Midden-Italië zoals de regio’s ToscanePuglia en Campania. Maar ook buiten Italië komt de boom steeds vaker voor, zoals in de Verenigde Staten en Australië.

De olijven zijn gemiddeld qua grote en hebben ook een gemiddeld rendement voor olijfolie.

Frantoio Olijfolie

DE AUTHENTIEKE FRANTOIO OLIJFOLIE MAAKT MEN VAN NIET VOLLEDIG RIJPE OlIJVEN

frantoio olijfolie
Om een ​​olie van de hoogste kwaliteit te verkrijgen, is het van essentieel belang om de olijven te oogsten voordat ze volledig rijp zijn. Op deze manier houdt de extra vergine olijfolie haar originele bouquet en nuances intact.
De olie gebruikt men zowel voor monocultivar-olie als voor coupages (blends). Veel gebruikte olijfsoorten om met deze olie coupages te maken zijn Leccino en Moraiolo.

Kleur

Zoals u op de afbeelding kan zien, heeft de olie een typische fel groene kleur.

Smaak

Het is een cultivar die een olie produceert met een midden tot hoge fruitige intensiteit. De extra vergine olijfolie heeft tonen van groene bladeren en gras. Hints van groene appel. Het eindigt met een zoete, milde verse amandelsmaak en een peperige sensatie met een aangename nota van artisjok. Het is een relatief pittige extra vergine olijfolie, maar iets minder dan de Coratina.
Een ander kenmerk van Frantoio olijfolie is zijn textuur. Het heeft een boterachtige en romige textuur.

Spijs Combinaties

Het is een ideale partner voor het maken van balsamico dressing. Probeer het ook, in plaats van boter, op gestoomde of geroosterde groenten. Het combineert goed met typische Toscaanse gerechten zoals ribollita, biefstuk met eekhoorntjesbrood, spinaziesalade, zalm, linzensoep, geitenkaas of gerechten met artisjokken. In de zomer kun je het sprenkelen op een caprese salade, of zelfs op een groene salade.

Toont alle 4 resultaten