Manzanilla

manzanilla olijven
Deze typische groene olijf uit Sevilla, Spanje, is redelijk groot en vlezig. Manzanilla betekent “kleine appel”in het Spaans en dankt deze benaming aan zijn vorm, die bolvormig is en lijkt op een appel. Zijn grote bekendheid dankt de olijf voornamelijk aan de toevoeging aan cocktails. Het is een echte klassieke martini-olijf. Hoewel deze soort voornamelijk als tafelolijf dient, komt er ook steeds meer olijfolie van dit ras op de markt. De olie heeft een hoge kwaliteit met een zeer karakteristieke smaak.
manzanilla olijf doorsnede
De Manzanilla olijven worden voornamelijk geteeld in de Spaanse provincies Sevilla en Huelva (Manzanilla Sevillana) en Extremadura (Manzanilla Cacereña). Maar ook in andere landen, zoals de Verenigde Staten, Portugal, Argentinië, Australië en Israël, teelt men tegenwoordig deze olijf.

De Spaanse Manzanilla is de meest voorkomende van alle olijven vanwege de hoge fruitopbrengst van zijn boom. De olijfboom heeft een kleinere afmeting, daarom is deze perfect voor intensieve beplanting. De vrucht is middelgroot, heeft een afgeronde vorm en weegt tussen de 2 en 5 gram.

Manzanilla Tafelolijven

Om de olijf geschikt te maken om te eten zijn er enkel stappen nodig. Eerst dompelt men de olijven in een snel zoetwater- en loogbad, daarna grondig spoelen en uit laten harden in natuurlijke zeezoutpekel gedurende maximaal 3 maanden.

Dit is de variëteit die meestal wordt gevuld met knoflook of paprika.

KLEUR, AFMETING, SMAAK & TEXTUUR

De tinten variërend van licht, strogroen tot geelgroen. Spaanse Manzanillas zijn er in een groot aantal verschillende maten. De olijf heeft vlezige textuur met een zilte, bittere smaak met rokerige tonen van nootachtige amandel.

Manzanilla Olijfolie

De olijf het heeft een hoge pulp / kernverhouding en een goed oliegehalte van ongeveer 20%.

Kenmerken van manzanilla olijfolie

De olie heeft een intens groene glanzende kleur. De smaak kenmerkt zich door een goed evenwicht tussen pittig en bitter. De olie is zeer aromatisch met een uitgesproken fruitig groen. De de tonen laten zich omschrijven als; appel, gemende fruitsalade, tomatenplant en rijpe banaan.

Het heeft een gemiddeld oliezuurgehalte en een hoog gehalte aan palmitine en linolzuur. De kwaliteit en stabiliteit ervan zijn hoog, de olie is daarom ook goed te bewaren.

Spijs combinaties Manzanilla olijfolie

De virgen extra olijfolie die wordt verkregen uit de Manzanilla olijven is ideaal voor gefrituurd voedsel. Maar ook voor het maken van visrecepten zoals kabeljauw, voor het kruiden van salades of om een ​​goed ontbijt te begeleiden.

Enig resultaat