olijfolie schoonheid

Olijfolie, Bron van Schoonheid

Naast voordelen te hebben voor de gezondheid, biedt olijfolie ook ontelbare voordelen voor de schoonheid. Daarom wordt het gebruikt in cosmetische behandelingen voor huid en haar en in genees- en huishoudelijke middelen.

Het heeft een beschermend en versterkend effect op de huid en het haar. Ook worden er in kuuroorden steeds meer massages met olijfolie gegeven.

Schoonheid van de natuur

Er wordt tegenwoordig veel belang gehecht aan het gebruik van natuurlijke cosmeticaproducten. Populaire schoonheidssalons passen deze toe in hun uitgebreide programma’s. Massages en complete behandelingen voor lichaam, haar en nagels worden allemaal uitgevoerd met behulp van olijfolie.

Huid

De zuurgraad van olijfolie is vergelijkbaar met die van de huid. Dit oude product is daarom ook ideaal om hem te verzachten en te versoepelen. De verzachtende en beschermende kwaliteiten maken olijfolie tot een goede bondgenoot van de huid in de strijd tegen de vrije radicalen, die de hoofdoorzaak van veroudering vormen.

Olijfolie is een uitstekend verzorgingsproduct voor na het douchen of baden. Het revitaliseert de door het harde, kalkrijke water uitgedroogde huid en maakt hem zacht en glanzend. Zepen en crèmes op basis van olijfolie zijn voor veel mensen een vast onderdeel van het dieet voor onze huid. Zoals olijfolie een vast onderdeel vormt van het zo populaire mediterrane dieet.

De oude wijsheid “olijfolie = een bron van schoonheid” voor lichaam en gezicht kan door middel van de verschillende cosmetica producten op een praktische manier worden toegepast.

Actieve bestanddelen

Welke actieve bestanddelen zorgen ervoor dat olijfolie zo een goede bondgenoot is in de verzorging van huid en lichaam?

Dankzij de aanwezigheid van vitamine E, carotenen, vettige alocholen en linolzuur, gaat olijfolie vroegtijdige veroudering (anti-aging) van de huid tegen. Ingrediënten als squaleen, fytosterolen en tocopherolen kunnen onbegrijpelijk lijken. Het zijn stoffen met een kalmerende, beschermende, verzachtende en herstellende werking. Dankzij de hoge zuurgraad, is olijfolie ook toepasbaar als voeding voor de vette huid.

HYDRATERENDE WERKING
Olijfolie heeft een hydraterende werking omdat het:

  • Triterpene zuren en polihydroxide triterpenen bevat, die vochtopnemende eigenschappen hebben;
  • Glycerine bevat;
  • Lange keten alcoholen en vettige alcoholen bevat;
  • Carotenen, vitamine E en Vitamine A bevat.

De moderne cosmetiek herontdekt de enorme waarde van natuurlijke grondstoffen zoals olijfolie. Er zijn veel producten op de markt gekomen die effectiever en gemakkelijker in gebruik zijn dan de oude huismiddeltjes. Toiletzepen met de zuiverste olijfolie die bijzonder geschikt is voor de gevoelige, schilferige huid en ook voor de zeer gevoelige huid van jonge kinderen. Badolie is verfijnder dan badschuim, het heeft een diepreinigende werking en doet het uitdrogende effect van hard water teniet. Hierdoor voelt de huid zacht en glad aan na het douchen.

Voeding en schoonheid

Zoals de dokters ons steeds helpen herinneren, is voor het bewaren van de schoonheid van het gezicht, lichaam en haar niet alleen een goede uiterlijke verzorging van groot belang. Maar vooral ook een goede voeding.

Wij weten nu dat vrije radicalen de belangrijkste oorzaak van veroudering zijn. Zij veroorzaken oxidatie en beschadigen de cellen. Als het organisme in optimale conditie wordt gehouden, kunnen deze cellen de schade die de vrije radicalen aanrichten, beperken.

Zij gebruiken hiervoor antioxidanten zoals vitamine C, bètacaroteen en de bioflavonoïden. Deze natuurlijke stoffen moeten dan ook regelmatig in ons dieet worden opgenomen als wij ons lichaam willen helpen in de strijd tegen veroudering. Het Mediterrane dieet sluit hier heel goed bij aan omdat het rijk is aan vers voedsel, fruit en groenten. Vooral rode en gele vruchten en groenten bevatten veel vitamine C.

Daarom is voor de bereiding van voedsel olijfolie erg gezond. Het is rijk aan vitamine E en een waardevolle bondgenoot bij het behoud van onze schoonheid en vooral onze gezondheid.

Afvallen met olijfolie

Olijfolie matigt de eetlust door de werking op een bepaalde hormoon die in de hersenen zit. Dit kan direct toepassing vinden om voeding te verbeteren en in de toekomst bij het maken van afslankmiddelen.

Onderzoek

Het onderzoek dat dit ondersteunt, is gepubliceerd in het blad “Cell Metabolism”. Het is uitgevoerd door een groep internationale wetenschappers onder leiding van Daniele Piomello van de Universiteit van Californië (Verenigde Staten). Aan dit onderzoek hebben tevens onderzoekers meegedaan van de Universiteit Yeshiva (New York, Verenigde Staten) en de Universiteit van Rome (Italië).

Om te beginnen is het handig om te weten dat er twee fundamentele soorten vetten bestaan.

  1. de onverzadigde vetten (die als “gezond” te boek staan, omdat ze een grote hoeveelheid oliezuur bevatten);
  2. en verzadigde vetten (die zeer weinig oliezuur bevatten en niet vloeibaar zijn bij kamertemperatuur).

Olijfolie bevat een verhoogde concentratie oliezuur. Maar door de hoge prijs wordt het amper gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Die daarentegen veelvuldig gebruik maakt van de oliën met veel verzadigde vetten.

Het team van onderzoekers heeft vastgesteld dat, tenminste bij laboratoriumratten, de oliezuur in de dunne darm wordt omgezet in het OEA-hormoon (oleoylethanolamide), dat een gevoel van verzadiging aan de hersenen doorgeeft. Als gevolg hiervan aten de ratten die olijfolie in hun voeding kregen minder, vielen ze af en verbeterde hun cholesterol- en triglyceriden-gehalte.

Deze ontdekking heeft een dubbele betekenis, zoals vastgesteld door de wetenschappers. Ten eerste dient olijfolie een belangrijk element te zijn in de dagelijkse voeding. Aangezien het regelmatige gebruik het hongergevoel kan verminderen bij personen met overgewicht of obesitas. In tegenstelling daarvan blokkeert een overmatige consumptie van verzadigde vetten het voornoemde controlemechanisme, dat op een natuurlijke manier de frequentie eetmomenten onder controle houdt.

Daarnaast zou dit mechanisme als basis kunnen dienen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Die door het verhogen van het gevoel van verzadiging helpen tegen overgewicht en obesitas. Obesitas is een van de voornaamste gezondheidsproblemen in ontwikkelde maatschappijen.

Samengevat

Naast de vele voordelen voor de gezondheid. Zoals de gunstige effecten op vrije radicalen, verlaging van het “slechte” cholesterol, verlaging van de kans op trombose en de bloeddruk en afname, in het algemeen, van de kans op hartkwalen. Is het bewezen dat olijfolie meer kan zijn dan een gezonde olie voor de bloedsomloop.

De inname van olijfolie zorgt voor een verbeterde eetlust, dat wil zeggen dat het de honger en het gevoel van een lege maag vermindert. Bijvoorbeeld iedere ochtend een eetlepel extra virgine olijfolie op de nuchtere maag in te nemen, zou een goed huismiddel kunnen zijn om af te vallen. Ook is het te gebruiken als dressing op salades en als aanvulling bij het hoofdgerecht. Bekijk hiervoor onze recepten.

Olijfolie kan dus verantwoordelijk zijn voor het behoud van een goed lichaamsgewicht. Daarnaast is het bruikbaar voor de externe schoonheid van het lichaam, middels cosmetica of voeding. De actieve bestandsdelen zijn namelijk ook geschikt voor het behoud van een gezonde huid en stralend haar.