Cornicabra

cornicabra olijven

De Cornicabra olijf is de tweede Spaanse variëteit qua gecultiveerde oppervlakte. Ongeveer 270.000 hectare. De boom is zo populair door zijn robuustheid. De boom is zeer goed bestand tegen droogte, warmte en vorst. Dit zijn eigenschappen van een landklimaat. De olijf is daarom vooral in centraal Spanje te vinden. Zoals de provincies Toledo, Ciudad Real en Madrid. Daarnaast in mindere maten in de provincies Cáceres en Badajoz. De meeste bekende regio met Cornicabra olijfbomen is Montes de Toledo met zijn eigen Denominación de Origen Protegida (D.O.P.).
cornicabra olijf doorsnede

De naam van de olijf verwijst naar de gebogen vorm van de vrucht. Deze is lang en puntig en doet denken aan een geitenhoorn. De olijf is ook bekend onder de namen; longuera, cabrilla, corneja, ergot, longar, del piquillo, cornicabra basta. De olijfproductie van deze olijfboom is zeer hoog. Maar het oogsten is moeilijker omdat de olijven laat rijp zijn en moeilijk loslaten van de boom.

Cornicabra Olijfolie Smaak

cornicabra olijfolie

Deze virgen extra olijfolie is fruitig en aromatisch, met gemiddelde waarden van bitter en pittig.
De tonen zijn van fruit, waaronder appel, tomaten  en groen olijfblad met een licht bittere smaak.

Kleur en Textuur
De olie heeft een lichtgele kleur en de textuur van de olie is vloeibaar en fluweelachtig.

Olijfolie Spijs Combinaties

Rauw op seizoen salades en gekookte groenten. Perfect voor marinades en in snelle sautés zoals de wok. Vanwege de kruidenaroma’s is de olie ook perfect voor het koken van fantastische braadstukken. Ideaal voor gebruik in tortilla’s en stoofschotels.

Goede Houdbaarheid

De olie is zeer stabiel dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten, polyfenolen en oliezuur. Dus uitstekend geschikt om voor een langere periode te bewaren, zonder een merkbaar verschil in smaak, geur en kleur. Daarnaast is de stabiliteit nuttig om coupages (blends) te maken met minder stabiele oliën. Ook voor zorgen deze eigenschappen voor een belangrijke functie bij diëten.

Toont alle 3 resultaten