Kroatië

kroatiëKroatië is een Zuid Europees land dat grenst aan de Adriatische zee. In het jaar 168 voor christus is het land onderdeel geworden van het Romeinse Rijk. Door de komst van de Romeinen begon de cultivatie van Olijfbomen. In de regio Dalmatië zijn al resten gevonden van olijven welke dateren van voor het Romeinse Rijk. Maar ook hier is waarschijnlijk de cultivatie pas gestart door de Romeinen. Door de geografische ligging, bodem compositie en microklimaat was de regio Istrië erg geliefd door de Romeinen. De kwalitatieve olie wordt door de Romeinse geschiedschrijvers geroemd.

Kroatische Olijven

Er zijn ongeveer 22 inheemse olijfsoorten in Kroatië. De belangrijkste zijn;  Oblica, Lastovka, Levantinka, Drobnica, Ascolana Tenera, Buža, Bianchera, Carbonazza, Moražola en Rožinjola (Rosulja). Waarvan de Oblica veruit het meest voorkomt. Ongeveer 60% van de totale productie komt op naam van deze olijf.

Daarnaast zijn er ook Italiaanse soorten in Kroatië te vinden, zoals de Frantoio en Leccino.

Olijfolie uit Kroatië

Zoals in de Romeinse periode vindt de olijfproductie van Kroatië nog steeds voornamelijk plaats in de regio’s Istrië en Dalmatië. Waarbij Dalmatië wel een onderbreking heeft gehad. Aan het begin van de 20e eeuw was er door de ontwikkeling van nieuwe oliën weinig vraag naar olijfolie. Hierdoor verdwenen nagenoeg alle olijfbomen en maakt plaats voor een monocultuur – een wijngaard. Na de tweede wereldoorlog herontdekte men de kwalitatieve hoogwaardige olijfolie. Waardoor er nu weer veel olijfboomgaarden zijn.

Vereniging van Bedrijven

Familiebedrijven produceren het grootste deel van de olijfolie. Het aantal kleine bedrijven en de verspreide olijfgaarden zorgden voor een fusie tussen producenten. In 2004 fuseerden deze producentenverenigingen verder tot een Unie. Deze Unie heet de “Unie van de Vereniging van Olijftelers en Olijfolieproducenten van de Republiek Kroatië” (in het Kroatisch afgekort ZUMAH ). Deze Unie heeft als doel om de productie en kwaliteitscontrole te verbeteren. Zij geeft bijvoorbeeld voorlichting aan olijfolieproducenten en consumenten.

Prijswinnend

De samenwerking tussen bedrijven lijkt zijn vruchten af te werpen. Er zijn gedurende het jaar verschillende olijfolie competities in de wereld. Zoals bij wijn kunnen deelnemers een gouden, zilveren of bronzen medaille winnen. Een voorbeeld hiervan is de New York International Olive Oil Competition (NYIOOC). Het is de grootste en meest invloedrijke competitie ter wereld voor oliën van topkwaliteit. Deze competitie resulteert in de Jaarlijkse Index van de Beste Olijfolie. Steeds meer Kroatische producenten doen mee aan deze competitie. Dit jaar namen 26 landen deel, waaronder Italië, Spanje, Portugal en Griekenland. De jury van vijftien leden beoordeelde 12 Kroatische oliën met een gouden medaille en zeven oliën met een zilveren medaille.

Toont alle 3 resultaten