Valencia

Valencia is een autonome regio aan de oostkust van Spanje. Vanwege het mediterrane klimaat heeft Valencia ideale omstandigheden voor de olijfteelt. Er is een eeuwenoude olijfcultuur in Valencia door de historische erfenis van de verschillende culturen die aanwezig zijn geweest. Daardoor bestaat het landschap nog steeds uit talloze zeer oude olijfbomen, daterend uit de Romeinse tijd. Zoals te zien in het gebied Maestrazgo in Castellón.

Olijfolie uit Valencia

olijfboomgaard valenciaHet gebied produceert slechts ongeveer 1% van de Spaanse Olijfolie. Maar wat het produceert is uitzonderlijk. Het is niet gemakkelijk om buiten de regio verkooppunten te vinden. Maar enkele merken beginnen deze stap naar de nationale en internationale markt te maken. Onderstaand kunt u enkele voorbeelden vinden.

DOP Valencia

dop valencia zone

In de regio Valencia teelt men inheemse soorten die nergens anders voorkomen, waardoor hun oliën uniek zijn. De soorten en aandeel zijn: Serrana: 20-40 %; Villalonga: 20-40 %; Farga: 10-25 %; Blanqueta: 10-25 % en Morrudas: 5-10 %. Om u te verzekeren dat u authentieke olijfolie uit de regio Valencia in handen hebt, gebruikt men de oorsprongsbenaming D.O.P. Aceite de la Comunitat Valenciana.

Men gebruikt een traditionele cultivatie van stenen terrassen. Deze fungeren als een effectief middel tegen erosie en bepalen het landschap van de Middellandse Zeekust.

Het landschap en de olijfsoorten zijn van fundamenteel belang om een ​​olie van de hoogste kwaliteit te maken. Maar dat is niet voldoende. Het is noodzakelijk dat er mensen zijn die toegewijd zijn aan kwaliteit. Er moeten mensen zijn om voor elke olijf zorgen die aan elke tak van de olijfbomen hangt. Ondernemers die alleen de beste olijfolie op de markt brengen. Olijfolie die een meerwaarde heeft en zich onderscheidt van de rest. Ook dit borgt het DOP zegel. Alleen olie die voldoet aan bepaalde kwaliteitscriteria en op een traditionele manier is gemaakt krijgt het zegel. De olie van de DOP Valencia benadrukt de perfecte balans tussen het fruitniveau en de intensiteit van bitter en kruidig.

Alicante

Eén van de bekendste zones in de regio Valencia is Alicante. Niet alleen om de zon en zijn stranden. Maar in de bergen van Alicante maakt men ook wereldberoemde olijfoliën. Om precies te zijn in de twee grote natuurparken Sierra de Mariola en de Font Roja. Deze bergen bestaan uit indrukwekkende valleien waar een groot aantal olijfbomen te vinden zijn. Waarvan de vruchten de beste olijfolie produceren.

Enig resultaat