Taggiasca

taggiasca olijvenTaggiasca olijven teelt men voornamelijk in de regio Ligurië. Daarom worden ze ook wel Liguria of Ligurische Olijven genoemd. Maar omdat het niet de enige soort is in Ligurië kan dat verwarring geven.

Taggiasca Oorsprong

Waarschijnlijk hebben de monniken van het klooster op Iles de Lerins de olijf naar Taggia gebracht. Taggia is een klein stadje in de provincie Imperia. Door de eeuwen heen is de teelt van de Taggiasca olijf over heel Italië verspreid. Maar de grootste teelt is altijd in Ligurië gebleven.

Olijfolie Eigenschappen

De olijven zijn vrij klein en hebben een extreem lage zuurgraad. Hierdoor heeft de Taggiasca olijfolie een zoete smaak en geen of nauwelijks bittere tonen.

Ze rijpen aan de boom totdat ze van groen naar bruin, paarsachtig of zwart zijn veranderd. Zodra ze zijn geoogst, worden ze binnen 48 uur gewassen en geperst. Zodat de extra vierge olijfolie zijn eigen smaak behoud.

Eten

taggiasca tafelolijven eten De Taggiasca olijf is ook geschikt als tafelolijf.
Na het wassen en pekelen worden ze meestal opgeslagen met olijfolie, citrus, venkel en knoflook.
De olijven hebben een glanzende en een beetje taaie schil. De tafelolijven hebben een diepe rijke smaak met bittere nasmaak. De olijf is zeer nauw verwant aan de Niçoise olijf en is daarmee ook goed te vergelijken.

Enig resultaat