Ligurië

Ligurië Italië

Ligurië ligt in de noordwestelijke hoek van Italië en grenst aan Frankrijk. Het steile kustgebied loopt richting Monte Carlo. Hoewel het gebied het meest bekend staat om de Italiaanse Rivièra, is het ook bekend om enkele van ’s werelds beste olijfolieën.

De regio is rijk aan geschiedenis. Enkele bekende steden zijn Genova, San Remo en La Spezia. Een van de verborgen schatten is Cinque Terra. Dit zijn vijf steden langs de zeer bergachtige kust ten noorden van La Spezia.

Omdat het aan de kust ligt, staat Ligurië ook bekend om zijn uitstekende visgerechten. De oliën uit de regio zijn over het algemeen zoet en licht. Waardoor ze ook heel goed combineren bij vis en zeevruchten.

Olijfolie uit Ligurië

De regio is gevuld met palmbomen, citroenbomen en olijfboomgaarden. De bergen beschermen de regio tegen koude wind uit het noorden. Hierdoor is Ligurië zeer geschikt is voor de aanplant van olijfbomen. Het steile kustgebied, de terrasvormige hellingen en het zeeklimaat geven een eigen karakter aan de extra vergine olijfolie. In het algemeen is de ligurische olijfolie milder van smaak vergeleken met de olie uit Toscane of Apulië (Puglia). Door het karakteristieke terrein en de bijbehorende smaak is het één van de bekendste regio’s in Italië voor de productie van de extra vierge olijfolie.

Taggiasca, Colombaia, Leccino en Maurino zijn de belangrijkste olijfsoorten voor de productie van extra vierge olijfolie in deze regio.

DOP

Ligurië heeft ook een DOP (oorsprongsbenaming) gebied: Olio DOP Riviera Ligure.  Met deze kwalificatie moet de olijfolie uit een van de volgende zones komen: Riviera dei Fiori, Riviera del Ponente Savonese en Riviera di Levante. Daarnaast mag de olie alleen gemaakt worden van de Taggiasca, Lavagnina, Razzola and Pignola olijfsoorten. Ook zijn er specifieke richtlijnen voor de kwaliteitseisen en op welke manier de teelt en oogst plaats moet vinden.

Enig resultaat