Aceites Mondrón

olijfboomgaard aceites modronAceites Mondrón is een merk van een kleine olijfcoöperatie, San José Artesano de Mondrón. De coöperatie is bijna 50 jaar oud en bestaat uit 450 leden. Zij zijn gevestigd in de bergen van de Sierra de la Alta in het dorp in Mondrón (gemeente Periana), Málaga. Van de unieke inheemse olijfvariëteit, Verdial de Vélez, maken zij prachtige virgen extra olijfolie. Daarnaast gebruiken zij ook de meer bekende Hojiblanca en Picual olijven. Door toepassing van geavanceerde technologie en gecombineerde kennis ontstaat een olie van hoge kwaliteit.

De olijfboomgaard

Olijven telen is een oud ambacht in Mondrón. Monumentale, onoverwinnelijke olijfbomen zijn al duizenden jaren verankerd in de Axarquía bergketen. Naast de Picual en Hojiblanca olijfbomen groeit hier ook de prachtige inheemse Verdial de Vélez soort. De ligging in de bergen op een paar kilometer van de Middellandse Zee zorgt voor unieke groei-omstandigheden ten opzichte van andere meer “vriendelijke” productiegebieden. Dit proeft men ook in de olie.

Aceites Mondrón Olijfolie

De coöperatie is gefundeerd op verschillende pijlers. Eén van de pijlers is de beslissing voor een exclusieve productie van virgen extra olijfolie van hoge kwaliteit. Die moet zorgen voor onberispelijk olijfoliën met fruitige aroma’s en smaken.

De olie perst men in de oliemolen die eigendom is van de coöperatie.

Een voorbeeld van de kwaliteit is de premium virgen extra olijfolie “Único de Mondrón”. Het is de eerste olijfolie in dit segment van de autochtone Veridal olijfsoort. Waarvan men 8500 liter heeft geproduceerd.

Er volgde onmiddellijk internationale erkenning. Onder andere door twee gouden medailles in de belangrijkste wedstrijd ter wereld. In New York (New York International Olive Oil Competition NYIOOC 2018) en in Jeruzalem (Terraolivo 2018).

San José Artesano de Mondrón heeft ook een prachtig olijfolie museum waar u de traditionele elementen van een oliemolen kunt zien. Ook zijn er proeverijen en informatieve evenementen.

Enig resultaat